Предимства и недостатъци на различни медицински превръзки

- Oct 08, 2018-

Медицинската превръзка е предмет, който се използва за увиване на рана за покриване на медицински материал, който покрива рани, рани или други наранявания.

С задълбоченото проучване на патофизиологията на процеса на заздравяване на раните, разбирането на хората за процеса на зарастване на рани е все по-задълбочено, което води до непрекъснато усъвършенстване и развитие на превръзка на рани.

Първо, пасивна превръзка

Пасивно покрива раната и абсорбира ексудата, като естествена марля, памучни постелки и така нататък.

Естествена марля Това е най-ранният и най-широк вид използвана превръзка.

Основните му предимства са:

1, мощна и бърза абсорбция на ранен ексудат

2. Материална икономия

3, производството и преработката е прост

Основните недостатъци са:

1, пропускливост е твърде висока, лесно може да направи дехидратация на раната

2, прилепване към раната, заместване, причинено от механични повреди

3, външни микроорганизми околната среда лесно да преминат, възможности за кръстосано заразяване са високи 4, дозировка, честа смяна, отнема време и болка от болка

II. Превръзки от вида на взаимодействието Има много форми на взаимодействие между превръзката и раната, като абсорбиране на ексудат и поддържане на газа в замяна, като по този начин се създава идеална среда за заздравяване, блокиране на външната структура, предотвратяване на микробно проникване в околната среда, предотвратяване на кръстосана инфекция на раната и др.

като полимерни полимерни превръзки, пяна за полимерни превръзки, водни колоидни превръзки, алгинатни превръзки.

Многослойни филмови превръзки

Това е клас от по-напреднали превръзки, с кислород, водни пари и други газове могат да бъдат свободно пропускливи, и околната среда на зърнести чужди тела като прах и микроорганизми не може да премине характеристиките.

Следователно този вид превръзка има следните предимства:

1, блокира околната среда микроорганизми, нахлуващи в раната, за предотвратяване на кръстосана инфекция.

2, овлажняване, така че раната влажна, няма да се придържаме към раната и няма да произведе замяна, когато механични повреди.

3, самозалепващи се, лесен за използване и прозрачни, лесно се наблюдава раната.

Неговите основни недостатъци са:

1, абсорбцията на капацитета на филтрационната течност е лоша.

2, разходите са сравнително високи.

3, раната около кожата импрегниране възможност е голяма.

Следователно, този вид превръзка се използва предимно за следоперативни и не изцежда много рани или като спомагателна превръзка за други превръзки.

Пянащи многополимерни превръзки

Това е един вид превръзка чрез пенообразуване на полимерни материали (PU), повърхността често е покрита със слой от полимеризационен полупропусклив филм, някои също имат самозалепваща се повърхност.

Основните предимства са:

1, бърз и мощен абсорбционен капацитет на ексудат.

2, ниска пропускливост, така че раната да се запази влажна, за да се избегне замяната на превръзката, когато механични повреди отново.

3, повърхността на полупропусклива мембрана бариера изпълнение, може да попречи на околната среда частици чужди тела като прах и микробно проникване, за предотвратяване на кръстосана инфекция.

4, лесен за използване, добро съответствие, може да бъде подходящ за всички части на тялото.

5, топлоизолация, уплътняване на външния импулс.

Недостатъци са:

1, поради твърде силно поглъщане, за ниско изтичане на раната може да повлияе на техния собствен процес на почистване.

2, разходите са сравнително високи.

3, поради непрозрачен, не е удобно да се наблюдава раната. Този вид превръзка има широк спектър от адаптации, включително разнообразие от средни до високи рани на просмукване, като например пролежки, язви на долните крайници и т.н.

Водни колоидни превръзки

понастоящем е един от най-модерните медицински превръзки, основният му компонент е много силен хидрофилен капацитет на водните колоиди, карбоксиметилцелулозни натриеви гранули (CMC) и хипоалергенни медицински адхезиви, свързани с еластомери, пластификатори и т.н. неговата повърхност е слой с полупропусклива мулти-полимеризационна мембранна структура.

Този вид превръзка има много сходни предимства за разпенване на многополимерни превръзки:

1, може да абсорбира ранен ексудат и някои токсични вещества.

2. Дръжте раната влажна и биоактивното вещество, освободено от самата рана за задържане, за да се осигури оптимална микросреда за зарастване на рани, може също да ускори процеса на зарастване на рани.

3, образуването на гел, защита на откритите нервни окончания, намаляване на болката.

4, добро съответствие, появата на скрити.

5, за раната, за да се създаде ниско-кислородна, леко кисела среда.

Основните недостатъци са:

1, абсорбционният капацитет не е много силен, така че за високи ексудативни рани, често е необходимо да се използват други помощни превръзки за подобряване на абсорбцията.

2, цената на продукта е по - висока.

3, отделните пациенти могат да имат алергии към съставките.

Особено забележим е ефектът на колоидното превръщане на водата върху хронична рана.

Превръзка с кисела сол на водорасли Това е вид естествени влакна (олигозахариди, полизахариди), извлечени от естествени растения от морски водорасли, и хай-тек превръзка, изработена от процедури за фино преработване.

33

Основните му предимства са:

1, мощна и бърза абсорбция на капацитета на ексудата.

2, образуването на гел, може да запази раната влажна и незалепващо рана, защита на откритите нервни окончания, намаляване на болката. 3, в контакт с ексудата след появата на на-ca йонен обмен, освобождаването на ca ++ йони.

Той играе ролята на хемостаза и стабилизира биофилма.

4, могат да бъдат биоразградими, добри екологични характеристики.

Основните недостатъци са:

1, повечето продукти не са самозалепващи се, необходимостта от помощни превръзки да бъдат фиксирани.

2, разходите са сравнително високи.

3, поради непрозрачен, не е удобно да се наблюдава раната.

III. Био-активни превръзки Активно е или може да стимулира отделянето на активни вещества и стерилизирани сребърни йони, като по този начин ускорява лечебната скорост на раната.

като нано-сребърни превръзки, превръзки с хитозан.

Nano Silver dressing Това е вид естествена защита на околната среда от скъпоценни метали (сребро) превръзки, приготвени с помощта на високотехнологични нанотехнологии, този нано-сребро има силна способност за стерилизация с широк спектър, и няма съпротива, в същото време има отлични тъкан функция за ремонт.

Това е един вид високотехнологично съдържание, авангардно обличане, има широки перспективи за приложение.

Основните му предимства са:

1, свръхсилен стерилизация способност, и без съпротива;

2, значително подобряване на микроциркулацията на околните тъкани, намаляване на болката;

3, след контакт с раната, така че раната на инактивирането на металната протеаза, намалява повърхността на цинковите йони на раната, увеличава повърхността на раните калциеви йони, като по този начин насърчава заздравяването на раните; 4, естествени, добри екологични характеристики;

5, за раната да създаде идеална лечебна среда.

Основните недостатъци са:

Не притежава самозалепване и изисква фиксиране на допълнителни превръзки.

Горещата рана подбира нано-сребърна превръзка.

Превръзка с хитозан

Хитозановата превръзка е вид високотехнологична превръзка за рани, приготвена от хитозанови влакна, извлечени от раци от скариди, черупки и т.н., които не само имат естествен бактериостатичен, хемостазис и подпомагат заздравяването на раните, но също така имат добра биосъвместимост, биоразградимост и биологична функция. Подходящ за рани с по-големи количества изтичащи води, като пост-оперативни рани, улцерозни рани, просвирвания, гранулиращ период на хронични рани и образуване на епителен период.

Хитозанови пълнители и памучни топчета, но също така подходящи за различни лакунарни рани или кавернозни рани на хемостаза, лечебни материали, като носната хирургия, синусите, след изваждането на зъбите и т.н. Търсенето на нови медицински превръзки е различно за различните рани, раната трябва да бъде оценена преди употреба на медицински превръзки и е важно да се прилагат нови превръзки научно и рационално с оглед на различни мерки, взети по различно време в различни случаи.