Изгори гел

- Apr 30, 2020-

Гелът за изгаряне е удобен продукт, който може да има навсякъде, където има вероятност от злополука, която може да включва всякакъв вид изгаряне. На пазара има буквално стотици различни марки и видове гелове за изгаряне, но има и такива, които са специфични за различни видове изгаряния. Например, няколко вида гелове за изгаряне са специфични за лечението на фосфорни изгаряния. Тези изгаряния са много по-проблематични, тъй като малки частици фосфор могат да се настанят в кожата и да продължат да горят дори след прилагането на типично лечение на изгаряне.


По принцип всички гелове за изгаряне са вещество, подобно на желатин, което съдържа висок процент вода, заедно с успокояващи и обезболяващи съставки. Това не е продукт на маслена основа като вазелин и не задушава изгарянето, по-скоро позволява на топлината да се разсейва в гела, охлажда и успокоява увредената кожа и позволява защитен слой от влага над изгарянето. Това помага за незабавна защита на района от вторични бактериални инфекции, а също така помага да се намали дискомфорта дори при незначително изгаряне. По принцип повечето гелове за изгаряне са проектирани така, че да се избегнат евентуални проблеми с лекарствата, които може да се наложат, ако медицинската помощ следва използването на гела. Това означава, че гелът е безопасен за употреба без никакви усложнения, когато пристигнете в спешното отделение.

Използването на гел за изгаряне е много просто и лесно. Когато се появи изгаряне, най-важната първа стъпка е да изплакнете изгарянето с бистра вода или физиологичен разтвор, докато всички остатъци и мръсотия не бъдат отстранени от зоната. В някои случаи, при химически изгаряния има разпоредби относно продължителността на времето за изплакване, което може да бъде до 15 минути според стандартите на OSHA (Администрация по безопасност и здраве при работа). В индустриите, където се използват химикали, процедурата за лечение на специфични видове изгаряния, както и станции за изплакване на изгаряния трябва да бъдат установени според изискванията. Преглеждайте редовно тези процедури, за да сте сигурни, че целият персонал знае какво да прави в случай на изгаряне.

След подходящо изплакване на мястото на изгаряне, леко изсушете кожата на раната или здравата кожа около изгарянето. Не се опитвайте да изваждате кожата извън зоната на изгаряне или да отстранявате остатъците, които изглеждат придобити. Нанесете слой гел, за да успокоите изгорената кожа, и свободно покрийте с апротективна марля. Ако изгарянето е дълбоко използвано, марля от двете страни на изгарянето, за да се предотврати докосването на покритието с марля на увредената повърхност на кожата. Не покривайте с въздухонепроницаема превръзка и не нанасяйте абсорбираща превръзка върху изгарянето, това ще изсуши областта и ще причини допълнителни усложнения и болка.


Гелът за изгаряне може да се използва за леки изгаряния или изгаряне от слънце, дори ако кожата не е отворена и няма значително увреждане на кожата. Ранното лечение с успокояващи, охлаждащи и хидратиращи функции на гела ще помогне за изцелението и за пациента, докато не успее да зачене до болницата или лекаря.