Първа и втора степен изгаряния

- Oct 28, 2019-

Медицинските специалисти се сблъскват с изгаряния в популациите на пациентите си често и трябва да могат да разграничават различните видове изгаряния, както и да знаят как да лекуват наранявания при изгаряне, като използват съвременните стандарти за практика. Следва преглед на изгаряния от първа и втора степен, включително патофизиология и лечение.

Изгаряния от първа степен

Изгарянията от първа степен, често наричани повърхностни изгаряния, засягат само епидермиса или най-външния слой на кожата. Те са сухи, зачервени и могат да бъдат много болезнени. При докосване кожата, която е изгорена повърхностно, ще се бланшира. Пострадалият епидермис ще отслабне след няколко дни. Тези изгаряния обикновено лекуват бързо и не причиняват белези.

Изгарянията от първа степен не се считат за открити рани; следователно, те не изискват превръзки. Прохладните компреси могат да осигурят известно облекчение от болката. В допълнение, овлажнителите могат да повишат комфорта. Може да се изискват аналгетици за пациенти, които имат големи изгаряния от първа степен. Някои пациенти дори могат да изискват хоспитализация за кратко, за да контролират болката. Не се изискват антимикробни средства при изгаряния от първа степен. Пациентите могат да бъдат посъветвани да прилагат овлажнител, съдържащ слънцезащитен блок, върху изгорената (ите) зона (и), докато изгарянията не зараснат изцяло.

Изгаряния от втора степен

Изгарянията от втора степен, наричани още изгаряния с частична дебелина, се делят на две категории:

· Повърхностни изгаряния с частична дебелина - тези изгаряния включват епидермиса и дермата. Дермата се включва само повърхностно. Изгарянията от втора степен са влажни и зачервени. Възможно е образуване на мехури. Тези изгаряния са много болезнени поради факта, че нервните окончания са непокътнати, но са изложени поради загуба на епидермиса. Белезите могат да доведат, но като цяло са минимални. Повърхностните изгаряния с частична дебелина обикновено заздравяват за приблизително две седмици.

· Изгаряния с дълбока частична дебелина - тези изгаряния включват епидермиса и се простират през по-голямата част от дермата. Те са по-малко червени и са по-сухи от повърхностните изгаряния от втора степен. Те също могат да бъдат по-малко болезнени. Тези изгаряния могат да отнемат до един месец, а белезите могат да бъдат големи.

Важно е да запомните, че изгарянията често съдържат смес от дълбочина на изгаряне; следователно е възможно пациентът да има изгаряния от първа и втора степен.