Как се използва мед при рани?

- Dec 21, 2020-

Хората са използвали мед от хиляди години за заздравяване на рани. Докато сега имаме други много ефективни възможности за зарастване на рани, медът може все още да бъде добър за лечение на определени рани.

Медът има антибактериални свойства и уникален рН баланс, който насърчава кислорода и лечебните съединения на раната.
Преди да стигнете до кабинета си, знайте, че специалистите в областта на раната използват мед от медицински клас за лечение на хронични рани и други наранявания.
Прочетете за повече информация за правилното и грешно време да използвате мед за заздравяване на рани.


Дали медът е ефективен за изцеление?
Медът е сладък, сироповообразен вещество, което е доказано, че има биоактивни компоненти, които могат да помогнат за лекуване на рани.
Според литература преглед, публикувана в списание Рани, мед предлага следните ползи в заздравяване на рани:
●Киселинната PH насърчава изцеление.Медът има киселинно рН между 3,2 и 4,5. Когато се прилага върху рани, киселинното рН насърчава кръвта да освободи кислород, което е важно за заздравяването на рани. Киселинното рН също така намалява наличието на вещества, наречени протеази, които увреждат процеса на заздравяване на рани.
●Захарта има осмотичен ефект.Захарта, която се съдържа в меда, има ефекта на извличане на вода от увредените тъкани (известни като осмотичен ефект). Това намалява подуването и насърчава потока на лимфата да лекува раната. Захарта също извлича вода от бактериалните клетки, което може да им помогне да не се размножават.
●Антибактериален ефект.Медът е показал антибактериално действие върху бактериите, които обикновено присъстват в раните, като например устойчивите на метицилин Staphylococcus aureus (MRSA) и резистентните на ванкомицин ентерококи (VRE). Част от тази резистентност може да бъде чрез осмотични ефекти.


Повечето медицински специалисти използват специфичен вид мед върху рани, наречен Манука мед. Този мед идва от дърветата Манука. Манука мед е уникален с това, че съдържа съединение метилглиоксал. Това съединение е цитотоксичен (убива бактерии) и е малка молекула, която може да премине по-лесно в кожата и бактериите.


Мед и видове рани
Специалистите по заздравяване на рани са използвали мед за лечение на следните видове рани:
○ циреи
○ изгаряния
○ незарастващи рани и язви
○ пилонидален синус
○ венозни и диабетни язви на краката
Изследователите са провели различни проучвания по отношение на ефективността на меда за лечение на различни рани. Преглед на CochraneПодобен Източник публикува мащабна литературни преглед на 26 такива клинични изпитвания, които обхващаха 3,011 участници общо.
Изследователите до заключението, че медът изглежда да помогне за лекуване на частични изгаряния на дебелината и заразените следоперативни рани по-добре от много конвенционални лечения. Въпреки това, няма достатъчно мащабни, висококачествени проучвания, за да направят препоръки за други видове рани.


Как се прилага мед за рани?
Ако имате рана или изгаряния, които не могат да се излекуват, е важно да се консултирате с лекар преди да използвате мед върху раната. Попитайте лекаря дали медът е възможност за лечение.
За тежки рани, най-добре е лекар или медицинска сестра, която да ви покаже как да нанесете меда първия път. Това е така, защото количеството мед и начина, по който се прилага превръзката, могат да повлияят на ефективността на раната заздравяване.