Как, кога и защо медът се използва за грижа за рани

- Apr 10, 2020-

Как се използва мед при рани?

Хората използват мед от хиляди години за заздравяване на рани. Въпреки че сега имаме други много ефективни възможности за заздравяване на рани, медът все още може да е добър за заздравяване на определени рани.

Медът има антибактериални свойства и уникален pH баланс, който насърчава кислорода и лечебните съединения към раната.

Преди да влезете в кабинета си, знайте, че специалистите по грижи за рани използват медицински мед за заздравяване на хронични рани и други наранявания.

Прочетете за повече информация за правилните и грешни времена, за да използватеhonehone за заздравяване на рани.


Ефективен ли е медът за лечение?

Медът е сладка, сиропирана субстанция, за която е доказано, че има биоактивни компоненти, които могат да помогнат за заздравяване на рани.

Според преглед на литература, публикуван в списаниетоWounds, медът предлага следните ползи при лечебни рани:

·Киселинното pH насърчава заздравяването.Медът има киселинно pH между 3. 2 и 4. 5. Когато се прилага върху рани, киселинното pH насърчава кръвта да отделя кислород, което е важно за заздравяването на рани. Киселото pH също намалява присъствието на вещества, наречени протеази, които увреждат процеса на зарастване на рани.

·Захарта има осмотичен ефект.Присъстващата естествено в меда захар има ефект на извличане на вода от увредените тъкани (известен като осмотичен ефект). Това намалява подуването и насърчава притока на лимфа за заздравяване на раната. Захарта също извлича вода от бактериалните клетки, което може да им помогне да не се размножават.

·Антибактериален ефект.Доказано е, че медът има антибактериален ефект върху бактериите, често присъстващи в раните, като устойчив на метицилин Staphylococcus aureus (MRSA) и устойчив на ванкомицин ентерококи (VRE). Част от това съпротивление може да бъде чрез неговите осмотични ефекти.

Повечето медицински специалисти използват специфичен вид мед при рани, наречен мед Манука. Този мед идва от дървета Манука. Медът от манука е уникален по това, че съдържа съединението метилглиоксал. Това съединение е цитотоксично (убива бактериите) и е малка молекула, която може да преминава по-лесно в кожата и бактериите.


Мед и видове рани

Специалистите по лечение на рани са използвали мед за лечение на следните видове рани:

oboils

oburns

ononhealing рани и язви

опилонидален синус

фурнални андиабетни язви на стъпалото

Изследователите проведоха различни проучвания относно ефективността на меда като лечение на различни рани. Cochrane ReviewTrusted Source публикува мащабен литературен преглед на 26 такива клинични изпитвания, които обхващат 3, { {3}} общо участници.

Изследователите заключиха, че изглежда, че медът помага за излекуване на изгаряния с частична дебелина и заразени следоперативни рани по-добре от много конвенционални лечения. Въпреки това, нямаше достатъчно мащабни, висококачествени проучвания, които да дадат категорични препоръки за други видове рани.


Как прилагате мед за рани?

Ако имате рана или изгаряне, което няма да заздравее, важно е да се консултирате с лекар, преди да използвате мед върху раната. Попитайте лекаря дали медът е възможно за лечение.

При тежки рани е най-добре лекар или медицинска сестра да ви покажат как да прилагате меда от първия път. Това е така, защото количеството мед и начинът на прилагане на превръзката може да повлияе на това колко ефективно ще бъде заздравяването на раните.


Съвети за прилагане на мед върху рани

Ако прилагате мед върху рани у дома, ето няколко общи съвета за приложение.

· Винаги започвайте с чисти ръце и апликатори, като стерилна марля и памучни накрайници.

· Най-напред нанесете меда върху превръзка, след което превръзката нанесете върху кожата. Това помага да се намали разхвърляността на меда, когато се прилага директно върху кожата. Можете също да закупите импрегнирани превръзки. Изключение е, ако имате легло с дълбока рана, като абсцес. Медът трябва да запълни леглото на раната, преди да се приложи превръзка.

· Поставете чиста, суха превръзка върху меда. Това може да бъде стерилни тампони от марля или лепилна превръзка. Anocclusive дресингът е най-добър над меда, защото предпазва меда да не прониква навън.

· Сменете превръзката, когато дренажът от раната насища превръзката. Тъй като медът започва да лекува раната, промените в превръзката вероятно ще са по-редки.

· Измийте ръцете си след превръзка на раната.

Ако имате някакви въпроси относно прилагането на мед върху раната си, свържете се с лекар.


Алергични реакции

Признаци, че бихте могли да имате аналергична реакция към медовото съединение:

· световъртеж

· Изключително оток

· гадене

· Ужилване или изгаряне след локално приложение

· Затруднено дишане

· повръщане

Ако усетите тези симптоми, почистете кожата си от меда и потърсете медицинска помощ. Не прилагайте меда отново, докато не говорите с лекар.


Отвеждането

Доказано е, че мед за рани от медицински клас помага на хора с хронични и нелечими рани. Медицинският мед има антибактериални, противовъзпалителни и дори свойства против миризма, които могат да помогнат на хората с хронични рани.

Винаги трябва да се консултирате с техния лекар, преди да използвате този вид мед, за да сте сигурни, че е безопасно да се приложи върху раната.

ReferenceforHealthline