Хидроколоид

- Apr 19, 2019-

Какво представляват хидроколоидите?

Хидроколоидите са вид превръзка, съдържаща гелообразуващи агенти, като целулоза, които се комбинират с еластомери и адхезиви и се нанасят върху носител, обикновено пяна или филм, за да образуват абсорбираща, самозалепваща, водоустойчива превръзка.

Смесваме водоразтворимите полимери (обикновено карбоксиметилцелулоза с пектин) заедно с гумената гума и след това ги екструдираме в лист или в ролка.

Нашите превръзки са подплатени с филм или пяна. Нашите хидроколоидни превръзки имат двуслойна конструкция, съставена от абсорбираща хидроколоидна матрица, ламинирана до дишаща полиуретанова филмова основа. Нашите хидроколоидни превръзки, покрити с пяна, имат трислойна конструкция, съставена от абсорбираща хидроколоидна матрица, подкрепена от двуслоен полиуретанов пенопласт, ламиниран до полиуретанова филмова основа. Превръзките са водоустойчиви и непроницаеми за бактерии.


Как работят хидроколоидните превръзки?

Ексудатът от раната се абсорбира в хидроколоидната превръзка и целулозната матрица образува гел. Това поддържа влажна среда, на повърхността на раната, като осигурява оптимални условия за заздравяване на рани. Хидроколоидите осигуряват леко почистване на раната, подпомагат автолизата и се отстраняват лесно, когато се използват по подходящ начин.