Шест неща, които майка ти никога не ти е казвала за грижите за рани

- Nov 25, 2020-


1. Някои рани никога не се лекуват.

Световната здравна организация (СЗО) определя палиативните грижи като подход за подобряване на качеството на живот на пациентите и техните семейства, които са изложени на животозастрашаващи заболявания.1 Как това се отнася за раните? Палиативните грижи за рани включват такива неща като контролиране на средата на раната, което в крайна сметка може да повлияе на качеството на живот. Например, fungating тумори могат да бъдат доста остър. Лечението им с Dakin's или оцетна киселина накисва и локално 0.75% метронидазол гел може да контролира миризмата, като най-доброто подобряване качеството на живот на пациента.2


2. Храненето играе жизненоважна роля в лечението на рани.

Има една стара поговорка "Ти си това, което ядеш". Ами ако това, което не ядете, всъщност засяга лечебните ви възможности повече? Според индекса за зарастване на рани (WHI), инструмент за прогнозиране на зарастването на рани, недохранването е статистически значим фактор за изцеление на всички видове рани.3 Много от нашите пациенти са изложени в хранителна степен, липсва витамин D, протеин, цинк — списъкът продължава и продължава. Урок: ако имате пациент, който има рана, за която правите всичко, изпълнете няколко изследвания. Започнете да ги допълвате с мултивитамини, витамин D и протеин (в зависимост от бъбречната им функция). Също така насочването на пациент с хронична рана на диетолог е чудесна идея.


3. Нормално е да се измие рана със сапун и вода.

"Не мога да си намокря раната", "Купих този луксозен почистващ рана от магазина", и "Не съм вземал истински душ от три месеца." Често чувам пациентите да казват тези фрази. Има една измяна, че не можеш да миеш рана или да я намокриш с вода. Проведени са проучвания, които не показват разлика в степента на инфекция на рани, напоявани с вода от чешмата или физиологичен разтвор, което го прави безопасен и рентабилен метод за почистване на рани.4 Често казвам на пациентите, че ако не разполагате с вода, е важно да измиете цялата област около раната, за да предотвратите свръхрастеж на бактерии и нормална флора, която се намира на кожата ви.


4. Не фантазия превръзка, която може да компенсира нетретирано патологично състояние.

Човек би си помислил, че това е доста очевидно. Но след време виждам как този аспект е над облика. Много пъти като специалисти се фиксираме само върху раната и не се вглеждаме в цялостния пациент. Пациентите с хемоглобин A1C 12 или ABI от 0.6 никога няма да излекуват раните си, независимо от това колко е изискано, скъпо или невероятно локалното лечение.


5. Понякога трябва да сте детектив.

Да бъда детектив е любимата ми част от тази професия. Трябва да се вземе пълна история и физически от пациента. Например, имах пациент, който някога поставяше вазоконстриктиращия гел за артрита си върху кожата и след това продължи да използва аерозолен ментолов релаксатор на същата област, като го държи на същото място и пръскаше за продължителен период от време, което я причинило измръзване. Тя беше на още трима доставчици преди да ме види. Като детектив, вие също трябва да разберете дали раната не се лекува по нормалната траектория, особено ако това е хронична рана, за да направите биопсия. Marjolijn, или плоскоклетъчен карцином, може да възникне от хронични рани или стари белези. Една теория е, че ракът на плоскоклетъчен клетъчен процъфтява върху областта на възпалението, а хроничните рани често са забити в хронично възпалително състояние5.


6. Реакцията, която получавате, когато кажете на някого, че сте специалист по рани.

"Ти си какво? Какво е това, дори?" Често ме питат, когато казвам на хората с какво се занимавам. След като започна да им обяснявам, те обикновено имат този поглед на недоверие на лицето им. Обикновено се водя с "Е, ако нямате хронична рана или хирургично усложнение, вероятно не знаете, че моята специалност съществува". Когато имаш нужда от някой, който има напреднала подготовка за лечение на рани... ще се радвам, че правим това, което правим.


Препратки

1. Световната здравна организация. Национални програми за контрол на рака: полиция и управленски насоки. Женева, Швейцария: Световна здравна организация;2002 г.

2. Уатанабе K, Шимо А, Цугава K, Токуда Y, Ямаучи H, Miyai E, Takemura K, Ikoma A, Nakamura S. Безопасна и ефективна дезодорация на злокачествени fungating тумори с помощта на локални метронидазол 0.75% гел (GK567): мултицентр, отворен-етикет, фаза III проучване. Подкрепа на рак грижи. 2016. 24:2583-2590.

3. Файф К. "Хората гладуват в чакалнята". Блог на Каролин Файф. октомври 2018 г.

4. Sardina D. "Дали вашата практика за почистване на рани е актуална?" Съветник по грижите за раните. 2018.

5. Пийкарек Б, Бък S, Осхер Л. Цялостен преглед на язвите на Марджолин: диагноза и лечение. Вестник на Американския колеж на сертифицираните специалисти по рани. 2011. 3(3):60-64

6. Фондация за рак на кожата. Сквамозен клетъчен карцином- причини и рискови фактори. 2018.