Какво е хронична рана?

- Dec 01, 2020-

Какво е хронична рана?

Раната е всяка счупване на кожата или дълбоката тъкан. Обикновено кожата лекува бързо сама. Раните, които не се лекуват лесно, се наричат хронични рани. Те изискват специални грижи за да се лекува. Хроничните рани могат да са резултат от:

● Хирургични рани, които отварят врати

● Кожа, която се разгражда, когато има прекалено много натиск върху костната област (язви под налягане)

• Нараняване на ходилата или краката от лоша циркулация (артериални или венозни язви)

 Загуба на кръвообръщение и усещане поради диабет (диабетни язви)


Защо не зараствам раните ми?

Понякога проблемът е, че бактериите (микробите) са проблемът. Когато имате отворена рана, е лесно за общи бактерии от кожата да влязат вътре. Бактериите в раната се наричат замърсяване. Не всички замърсявания са лоши.

● Ако бактериите са в раната, но не се възпроизвеждат и не причиняват проблем, това се нарича колонизация.

● Инфекцията означава, че бактериите се възпроизвеждат, така че има много повече от тях. Те нахлуват в меката тъкан и предотвратяват заздравяването.

Други фактори, които бавно заздравяване на рани включват:

● Лошо хранене

• Някои заболявания, като диабет или заболявания на черния дроб, бъбреците или белите дробове

● Някои лечения, като химиотерапия или радиация

● Пушене

● Затлъстяване


Как мога да помогна на раната си да заздравее?

Всички рани се лекуват по същия начин. Първо, нова червена тъкан се натрупва в дъното. След това нова кожа расте в от краищата и покрива червената тъкан. Раната ти ще се излекува най-бързо, ако създадеш най-добрите условия за нови тъкани да растат. Това означава да поддържате раната си чиста, топла и влажна. Ето какво трябва да направите:

● Измийте ръцете си. Най-важното нещо, което вие и вашите болногледачи може да направите, за да предотвратите инфекция е да миете ръцете си. Можете да използвате сапун и вода или на алкохолна основа. Измийте преди и след като сте докоснали раната.

● Поддържайте чиста превръзка на раната. Превръзките предпазват микробите и предпазват раната от нараняване. Те също така помагат да абсорбират течност, която се оттича от раната и може да увреди кожата около нея.

● Внимавайте. Предпазвайте раната от травма или нараняване. Не позволявай на нищо да го докосне или да го удари.

● Яжте правилно. Яденето на правилните храни дава на тялото си градивните блокове, от които се нуждае, за да се лекува. Списък на храните за добро заздравяване на рани се намира тук.

● Ако раната е на крака или глезена Ви, пазете я от замърсяване от измиване на вода от горната част на тялото от душ или вана. Раната трябва да се поддържа суха с водоустойчиви капаци или да се издига в стол за душ, за да се запази замърсената вода от горната част на тялото да се отцеди над раната.