Какво представлява хидроколоидната превръзка?

- Feb 25, 2020-

Какво представлява хидроколоидната превръзка?

Хидроколоидните превръзки осигуряват влажна и изолираща лечебна среда, която защитава незаразените рани, като същевременно позволява на собствените ензими на тялото да подпомагат заздравяването на раните. Тези превръзки са уникални, тъй като не е необходимо да се сменят толкова често, колкото някои други превръзки за рани и са лесни за нанасяне. Хидроколоидни превръзки:

· Съдържайте гелообразуващи средства във вафла от превръзка

· Имайте водоустойчива подложка, често изработена от полиуретан

· Предлагат се в различни форми и дебелини

· Елате с или без залепваща рамка

· Изработени са специално за трудно облечени рани, като лакти и пети


Кога са подходящи хидроколоидните превръзки?

Тези превръзки за рани са полезни за използване при рани, които са:

· Чисти и незаразени

· Без замърсявания или други отпадъци

· Изсушете с малко или без дренаж

· Средна дебелина

Тъй като тези превръзки са гъвкави и водоустойчиви, те също така правят отличен защитен слой за неотдавна излекувани рани или за частично зараснали рани с гранулационна тъкан, която се нуждае от защита от повърхностна травма. Освен това, хидроколоидната превръзка може да се образува около раната и да осигури изолация, така че тялото да не се нуждае от толкова енергия, за да заздрави раната.


D честота на промяна на честотата

По принцип хидроколоидните превръзки продължават от 3 до 7 дни. Понякога хидроколоидната превръзка започва да излиза по краищата по-рано. Ако е така, трябва да се промени по-рано. Тъй като те поддържат раната влажна и защитена, не е необходимо раната да се почиства ежедневно. Всъщност раните, покрити от хидроколоидни превръзки, ще заздравеят по-бързо, ако не се излагат редовно на въздух.

Въпреки това, тъй като раната, покрита с хидроколоидни превръзки, не е лесно да се провери, важно е да използвате този вид превръзки само върху рани, които са напълно чисти и липсват от инфекция.


Предимства на хидроколоидните превръзки

Хидроколоидните превръзки траят по-дълго от повечето видове превръзки, така че трябва да се прилагат по-рядко. Те се нанасят лесно върху раната и се предлагат в различни форми и размери за различни видове рани. Хидроколоидната превръзка може да се използва и с венозна компресия. В допълнение, те често могат да насърчават по-бързото изцеление, защото:

· Осигурете влажна среда, която позволява на ензимите на тялото да подпомогнат заздравяването

· Са непромокаеми за бактерии и други замърсявания

· Не залепвайте за раната

· Гъвкави са към плесени около движенията на кожата и тялото

Използване на хидроколоидни превръзки при пациенти с диабет

По принцип хидроколоидните превръзки трябва да се използват много предпазливо при лица с диабет, особено при рани на краката. Използвайте само върху диабетни крака, ако:

· Налице е задълбочена оценка на пациента

· Раната е само повърхностна и няма признаци на инфекция

· Има нисък до умерен ексудат

· Няма признаци на исхемия

· Превръзката се сменя често

Препратка към редакторите на WoundSource