Какво представлява алгинатната превръзка?

- Jan 13, 2020-

Какво представлява алгинатната превръзка?

Биоразградимите алгинатни превръзки, направени от морски водорасли, датират най-малко петдесет години, а алгинатът в търговската мрежа се предлага от 1983 г. Често използван при рани с тежък ексудат, алгинатите, използвани за производството на тези превръзки, се произвеждат от различни морски водорасли, събрани по целия свят. Възможно е да се използват недостатъчно, тези превръзки не са добре проучени и документирани в медицинската литература в сравнение с другите съвременни превръзки.

Състав на алгинатната превръзка

Ранната употреба на алгинатната превръзка се състои от влакна от калциев алгинат, образувани в рохкаво руно. Напоследък тази структура е подобрена чрез заплитане на влакната, така че превръзката да е по-силна, когато стане напоена с кръв или ексудат. Алгинатните превръзки могат да поемат 15-20 пъти собственото си тегло в ексудат и се произвеждат в редица продукти, включително плоски чаршафи, въжета и панделки. Превръзките с въжета и панделки се използват за опаковане на рани от кухини, докато плоските чаршафи се използват при повърхностни рани. Някои продукти са самозалепващи се, но често се използва подходяща вторична превръзка, за да се поддържа алгинатът на място и да съдържа излишен ексудат.

Натриевият алгинат се използва в някои продукти с цел подобряване на желирането. Други продукти подобряват стабилността чрез използване на лиофилизиран алгинат. Естеството на гела зависи от групите M, G и MG, съдържащи се в алгината. Алгинатната превръзка с високи М групи има лентовидни, плоски молекулярни форми и образува по-бърз, по-мек и еластичен гел. Богат на G алгинат превръзка създава по-верижен и изпънат гел, който се образува по-бавно. Превръзките с богат на G алгинат лесно се отстраняват непокътнати, докато богатите на М алгинатни превръзки са склонни да се разтварят, въпреки че могат да бъдат отстранени с напояване с помощта на физиологичен разтвор. Забележка: Тези „разтварящи се“ алгинати никога не трябва да се поставят в синусов тракт или тунелна рана.

Някои алгинатни превръзки съдържат и антимикробни материали, като сребро. По принцип те трябва да се използват само в съответствие с най-добрите практики на антимикробни превръзки за максимум 14 дни по лекарско предписание. Винаги вижте инструкциите на производителя за употреба.

Как алгинатната превръзка подпомага лечението?

Когато се използва за обличане на рана, която силно се отделя, калциевите йони в превръзката взаимодействат с натриевите йони в течността на раната. Тази реакция кара фибрите в превръзката да набъбват и частично се разтварят в гел. Колко алгинатната превръзка набъбва зависи от химичния състав на продукта и от ботаническия източник

Показани рани за алгинатна превръзка

Алгинатите могат да се използват при различни ситуации с рани. Със слаби рани, които също произвеждат ексудат, алгинатната превръзка осигурява влажна покривка, за да предотврати изсъхването на раната и да позволи на раната да заздравее по-бързо. Чести ситуации на рани, при които може да се приложи алгинатна превръзка са:

· Язви под налягане

· Диабетни язви на стъпалото

· Рани на кухина

· Венозни язви на краката

· Постоперативни рани

· Травматични рани

· Изгаряния с частична дебелина

През повечето време алгинатните превръзки могат да бъдат оставени непроменени за 5-7 дни, освен ако не се достигне капацитетът на ексудат. При заразени рани леглото на раната трябва да се инспектира ежедневно.

Стъпки в използването на алгинатна превръзка

Като цяло използването на алгинатна превръзка е лесен процес, който следва най-добрите практики за грижа за рани:

1. Използвайте физиологичен разтвор (или препарат за почистване на рани), за да почистите областта на раната.

2. Погладете раната суха.

3. Поставете алгинатната превръзка върху раната.

4. Ако е необходимо, поставете вторична превръзка отгоре алгината, за да я задържи на мястото си и да абсорбира излишната течност.

5. Оглеждайте превръзката ежедневно, като ежедневно изследвате мястото на раната, ако е заразено.

6. Сменяйте превръзката веднъж на всеки 5-7 дни или когато ексудатът изтече от краищата или във вторичната превръзка.

7. Когато отстранявате алгинатната превръзка, използвайте физиологичен разтвор, за да я навлажнете първо и да избегнете увреждане на (раненото легло / гранулационна тъкан)

8. Ако превръзката се придържа към раната, използвайте напояване с физиологичен разтвор, за да изплакнете.

Предимства на алгинатната превръзка

Заедно с това, че са отличен абсорбиращ, алгинатните превръзки предпазват засегнатата зона от бактериални инфекции и поддържат влажна среда, която насърчава по-бързото и ефикасно изцеление. Алгинатната превръзка се нанася лесно и има висока манипулируемост. Освен това, малко хора са алергични към алгинати.

Противопоказания

Алгинатната превръзка не е подходящо лечение за рана, която кърви силно, или за рани, които са сухи или имат минимален ексудат. Те също не са добър избор за хирургични имплантации или изгаряния от трета степен. Други противопоказания са алергия към някой от компонентите на превръзката. Трябва да се внимава и при използването на превръзката при тумори или при някаква рана с открити кръвоносни съдове, тъй като премахването на превръзката може да причини прясно кървене.

Макар да не е толкова добре известен като някои други видове превръзки, алгинатната превръзка има свойства, които я правят добър избор за различни видове рани, особено рани, изискващи абсорбираща превръзка.