Кога и как да използвате превръзки от пяна

- Nov 08, 2019-


Пенообразните превръзки бяха представени преди около 25 години. Обикновено са изработени от полиуретан, въпреки че е разработена и силиконова пяна и осигуряват мека, абсорбираща превръзка за гранулиране на рани с различна етиология и размер. Те също са газопропускливи, осигуряват топлоизолация и спомагат за поддържане на влажна среда на рани (Thomas, 1993). За разлика от марля, превръзките от пяна не хвърлят влакна или частици и в зависимост от състава им могат да се използват върху леко, умерено или силно излъчващи рани.

Полиуретанови пени

Полиуретановите пени се предлагат в множество различни форми и разнообразни форми и размери, с или без залепващи рамки (Morgan, 1999).

Листа от пяна

Те са съставени от отворени клетъчни хидрофилни листове от полиуретанова пяна. Те са пропускливи за газ и водна пара, докато външните им повърхности остават хидрофобни (Dale, 1997). Зависи от

естеството и състоянието на раната и количеството на ексудат, може да се наложи да се променя каквото и да било от два пъти на ден до веднъж седмично.

- Практика точка

Начинът, по който листовете от пяна абсорбират кръв или ексудат, варира в зависимост от състава им. Един конкретен продукт изтегля течност в термично обработената повърхност и след това го разпространява странично по лицето на превръзката. Това означава, че за да се предотврати мацерация или изтичане, превръзката трябва да припокрива леглото на раната поне с 2-3 см (Thomas, 1996).

Първоначално някои листове от пяна се препоръчваха само за лечение на лек ексудат, но оттогава се създава по-абсорбираща версия, която е подходяща за умерено до силно изразени рани (Banks et al, 1997).

Превръзки от пяна с фолио

Те имат три съставки: ниско прилепнала полиуретанова мрежа, която влиза в контакт с раната и е предназначена да предотврати или намали адхезията, централен слой от хидрофилна полиуретанова пяна и полиуретанова подложка, която блокира преминаването на ексудат (Dale, 1997 ).

Те са силно абсорбиращи, често могат да бъдат оставяни на раната в продължение на няколко дни и могат да се използват върху силно отделени рани без страх от мацерация (Thomas, 1996).

Полиуретанови мембрани

Те се състоят от тънък микропорест лист от полиуретанова пяна, който е покрит с хидрофилно лепило и е свързан с полиуретанова подложка. Те са силно пропускливи за пари от влага и тяхната пропускливост се адаптира в зависимост от количеството на образувания ексудат.

Те обаче имат ограничена абсорбция и следователно са подходящи само за леко излъчващи се рани.

Тези превръзки трябва да се променят, когато ексудатът е видим на 1 см от ръба на превръзката или след пет до седем дни, в зависимост от вида на раната.

Пенообразните превръзки имат много различни състави и структури, така че могат да се използват при различни рани, включително язви на краката, травматични рани, леки изгаряния, донорни места, злокачествени рани и рани в кухината. Те не са подходящи за сухи некротични рани, но могат да се използват заедно с разрушаващо средство. Например, с хидрогел за насърчаване на автолиза (Thomas, 1993).