Кога и Как да използваме Хидрогел за грижа за рани

- Jan 20, 2021-

Превръзките Hydrogel са чудесен начин да осигурите хидратация на раната.

Ползите от използването нагрижа за ранатаса огромни, особено ако знаете как да прилагате гела правилно. Отличен източник за осигуряване на влага в суха лезия, хидрогел превръзки действат бързо, за да помогнат за охлаждане на раната, както и да осигурят временно облекчение от болката за до шест часа. Ето няколко кратки насоки за това кога да се използват превръзки с хидрогел,зарастване на ранипредимства, а също и когато трябва да се въздържате от използване на хидрогел.

Как работят

Превръзките Hydrogel се състоят от 90% вода в гел база, според медицинското списание ябълка bites, и служи за наблюдение на обмяната на течности от повърхността на раната. Като държи раната влажна, превръзката на хидрогела помага за предпазване наинфекция на ранелитеи насърчава ефективното изцеление. Хидрогел превръзки обикновено се предлагат в три различни форми, включително:

● аморфен хидрогел: свободно течащ гел, разпределен в туби, фолиеви пакети и спрей бутилки

● импрегниран хидрогел: обикновено се насипва върху марля, нетъкани въжета и/или ленти

● лист хидрогел: комбинация от гел, държан заедно с тънка мрежа от влакна

Лечебни ползи

Поради влагата, осигурена на раната от превръзката на хидрогел, се опростяват общите лечебни фази като гранулация, репарация на епидермиса и отстраняване на излишната мъртва тъкан. В допълнение към подпомагането на етапите на лечение на рани, прохладното усещане, осигурено от хидрогела на раната, предлага облекчение от болка в продължение на най-малко шест часа. Когато се осигурява хидратация за леглото на раната, дискомфортът, изпитан от промяната на превръзката, намалява и рискът от инфекция също се намалява.

Кога да използвате

Следните видове рани са най-подходящи за лечение с хидрогел превръзки:

● сухи или дехидратирани рани

● лезии с частична или пълна дебелина

● ожулвания или тежки стържения

● леки изгаряния

● рани с развитие на гранулирана тъкан

● радиационно увреждане на кожата

Важно е да се помни, да се избегне използването на хидрогел превръзка, когато раната е изключително влажна или показва тежък ексудат. В повечето случаи хидрогел превръзките ще се нуждаят от корнизи за покриване, тъй като често са трудни за осигуряване и могат да дехидратират лесно, ако не са обхванати ефективно.

Промени в облеклото

Препоръчително е да промените хидрогела си не по-рядко от всеки четири дни, за да спрете покритието да стане твърде близо или прикрепен към мястото на нараняване. Можете по същество да разберете дали е време за превръзка промяна поради изобилие от течност, която показва, че раната може да се получи твърде много хидратация. Ако използвате аморфен хидрогел превръзка, не забравяйте да изплакнете всеки останал гел с почистващ разтвор на рана или нормален физиологичен разтвор, ако е необходимо. Що се отнася до премахването на импрегнирани марля или лист хидрогел, внимателно повдигнете ръба нагоре и отлепете бавно след накисване на покритието в физиологичен разтвор, за да помогне за омекотяване на превръзката. Винаги използвайте общи предпазни мерки при сваляне на превръзката, като например миене на ръцете, носене на ръкавици и изхвърляне на превръзката веднага след като го свалите.