Прилагане на влакната на калциев алгинат в дресинг

- Oct 26, 2018-

С подобряването на жизнения стандарт на хората и увеличаването на застаряването на населението, сърдечносъдовите и цереброваскуларните заболявания, захарният диабет и затлъстяването и други заболявания стават все по-високи, а тези състояния често водят до рани, пролежки и други хронични улцерозни рани. Традиционните превръзки за рани като памучни марли са трудни за задоволяване на нуждите от грижи за хронични рани, които изискват нови функционални превръзки за рани, за да запълнят тази празнина. Калциевият алгинат Влакното има отлична биосъвместимост, нетоксичност, неимуногенност, биоразградимост, висока кислородна пропускливост и бактерицидни и бактериостатични свойства, при употребата му като превръзка за рани, има добър гелообразен блокер, овлажняваща влага и бактериостатичен характер. Тези функции я правят очевидни предимства в кърменето на хронични рани в сравнение с традиционните медицински превръзки, така че калциевите алгинатни влакна са били обект на все по-голямо внимание от изследователите на медицинските превръзки.

В тази статия систематично се въвеждат свойствата на калциевия алгинат и неговото приложение в превръзката за рани.

1 състав и структура на калциевия алгинатен калций Калциевият алгинат е вид естествено полимерно функционално влакно, което се основава на натриев алгинат, извлечен от кафяви водорасли като основна суровина, след мокро предене и след това преработен чрез измиване, изтегляне, оформяне и други процеси. Натриевият алгинат е естествен анионен полизахариден кополимер, който може да се разтвори при стайна температура и се състои от два мономера, р-d-манозна киселина (М) и а-1-Гуро гликолова киселина (G), подредени в неправилен ред. Полизахаридната структура на натриевия алгинат е подобна на тази на основния полизахариден компонент на човешката соматична извънклетъчна матрица, която прави калциевия алгинат в контакт с човешката рана, показва характеристиките, подходящи за пролиферацията на тъканна клетъчна тъкан от рана, и не предизвика имунна антигенна реакция, може значително да стимулира зарастването на рани. В същото време молекулите на бета-d-маноза (М) и α-1-Гуро гликолова киселина (G) съдържат хидрофилни групи хидроксилни групи (-oh) и карбоксил (-коох), което е основната причина за добра водоразтворимост натриев алгинат. Когато калциевият алгинатен фибри е в контакт с раната, някои калциеви йони в калциевия алгинат и натриевите йони в човешкото тяло имат йонен обмен, което води до ефект на набъбване, което го прави лесен за премахване на характеристиките на отстраняване от раната няма да причини две увреждания на раната. 13

Калциевото алгинатно влакно е цилиндрично, влакното е по-прави, няма извивка, повърхността има много призма и люспеста издатина, а местната има SAG и жлеб. Калциевите алгинатни влакна имат добър блясък, защото призмата и люспестите издатини имат отразяващ ефект върху светлината. Калциевият алгинат Влакната са по-прави, задържащата сила не е добра, преносимостта е лоша, трудна за обработка. Местните уплътнения и вдлъбнатини правят калциевите алгинатни влакна характеристиките на лоши механични свойства и висока неравност на якостта.

Понастоящем приложението на калциеви алгинатни влакна в превръзката за рани е главно под формата на нетъкан текстил.

2 свойства на калциев алгинат влакна 2.1 влажност и абсорбция на влага Макромолекулярната структура на калциевия алгинат влакно съдържа голям брой хидрофилни функционални групи като хидроксилна група и карбоксилна група, а аморфната област от водорасли калциеви влакна е по-голямо и бентонит е добър , така че има висока скорост на връщане на влагата и абсорбция на влагата в течност. Скоростта на възвръщаемост на влагата е много по-висока от тази на други влакна, а скоростта на възвръщане на влага при стандартни условия на околната среда е 22% ~ 26%, докато влагоустойчивостта на памучните влакна е само 7%, а скоростта на връщане на влагата на вълната е 16% , Калциеви алгинатни влакна В скоростта на абсорбиране на водата от 221%, за собственото си качество от 2,2 пъти пъти, в солена скорост на всмукване е по-висока, за 1500% ~ 1700%, за постигане на собственото си качество от 15 ~ 17 пъти. Високата абсорбция на влага на калциевия алгинат прави особено подходяща за употреба като суровина за превръщане на рани. Тъй като раните, особено хроничните рани, често са придружени от голямо количество ексудат, докато високите хигроскопични превръзки за рани се използват на върха на раната, могат бързо да изсмучат излива на раната, не само могат ефективно да избегнат дълготрайното натрупване на раната. ексудат около раната, което води до гниене на раната и инфекция, като същевременно намалява ексудата на раната около раната около импрегнирането на здрави тъкани, значително съкращава времето за зарастване на раната.

2.2 Гел характеристики на калциевия алгинат влакно има добри циментови характеристики, в контакт с човешкото тяло симулация течност, калциеви йони в влакната и човешки аналог течност в йонен обмен на натриеви йони, от неразтворим калциев алгинат в разтворим натриев алгинат, натрий \ t алгинат в G групата (а-1-Гуро киселина) чрез комбинация от синергия, в средата може да образува диамантен тип хидрофилно пространство; Когато тези пространства са заети от калциеви йони, калциеви йони и множество атоми в G групата са хелатирани, за да образуват "кутия за яйца", така че алгинатната верига е по-плътно комбинирана, по-синергична, взаимодействието между веригата евентуално ще доведе. до триизмерна мрежова структура, която е образуването на хидрогел.

Според теста качеството на гела от гел от калциев алгинат може да достигне 7,9 пъти повече от собственото си качество. Отличните циментиращи свойства на калциевия алгинатен влак се използват като превръзка за рани, може да абсорбира раната и да образува слой хидрогел по повърхността на раната, за да се поддържа относително влажната среда на раната. "Свободната вода", действаща с хидрофилни групи в хидрогел, може също да прехвърля кислород отвън към вътрешната среда на раната, така че превръзката на калциевия алгинатен влак има висока пропускливост, може да избегне хипоксичната среда на раната, да подобри качеството на среда за втвърдяване на рани. Разширяване на абсорбцията на влакната на влакната, за да се образува хидрогел, голям брой ранични ексудати в структурата на гела, така че празнината между влакната намалява, така че калциевият алгинат да се облича с гелова обструкция, може да предотврати разпространението на ранен ексудат и импрегниране на здрави тъкани, и може ефективно да изолира инвазията на външни бактерии и растежа на бактериите в раната ексудат, По този начин може да намали инфекцията на раната.

Освен това, тъй като хидрогелът е по-мек, така че превръзката на калциевия алгинат е лесно да се отстрани, може да се отстрани директно или да се напои с топъл физиологичен разтвор след отстраняване, няма да причини увреждане на новата гранулираща тъкан, може да се избегнат две травми. 2.3 Антибактериални свойства на калциеви алгинатни влакна и памучни влакна с грам-отрицателни бактерии от името на Escherichia coli, за да се направи качествен антибактериален тест, резултатите показват, че след култивирането на памучните влакна има голям брой бактерии, нахлули и размножаващи се, и калциев алгинатен влакнест сноп по-долу Няма бактериален растеж, доказано е, че калциевите алгинатни влакна имат добър антибактериален ефект.

Калциевият алгинат Влакно има антибактериални свойства, от една страна, тъй като калциевият алгинатно влакно съдържа феноли, полизахариди и други антимикробни активни вещества, от друга страна, тъй като калциевият алгинатен влагопоглъщащ експандиращ ефект увеличава образуването на хидрогел, като по този начин инхибира разстоянието между влакната. разпространението на бактерии. 3 Прилагане на калциеви алгинатни влакна в обвивката на рани 3.1 теория на лечението с хидратация на рани развитието на съвременната медицинска теория доказва, че топлата и омокряща среда е полезна за заздравяването на раните. По този начин Уинтър предлага теорията за "лечение на влажни рани", която гласи, че в случай на по-добър контрол на инфекцията влажните условия могат да съкратят цикъла на зарастване на раната, да намалят болката и белезите, а раната да зарасне във влажни условия при около 40% по-бързо от излагането на въздух. Изследването на Guo Xiaoqing в университета Qingdao твърди, че причините за насърчаване на зарастването на рани във влажни и затворени среди са следните: (1) Влажната среда е благоприятна за поддържане на жизнеността на ранените клетки, подпомагайки освобождаването на фибробластния фактор на растежа и епидермален растежен фактор в раната и може да стимулира пролиферацията на клетките. (2) Влажната среда може да ускори миграцията на повърхностните клетки, а сухите рани по-вероятно да произведат струп, което пречи на миграцията на епидермалните клетки. (3) Ограничената среда може ефективно да изолира инвазията от външни бактерии, да предотврати кръстосана инфекция, причинена от бактериално предаване на заразени рани, и поради високата активност на макрофагите и лимфоцитите, съдържащи се в ранен ексудат, е полезно за фагоцитите, лекувани с левкоцити. да играе роля и да подобри способността за локална стерилизация.

(4) Овлажнена и ограничена среда може да създаде хипоксична среда, тази хипоксична среда е силен източник на стимулиране на капилярното производство, може да стимулира образуването на капиляри и по този начин да стимулира зарастването на рани. Традиционна памучна прежда Хидратираща лоша, добра дишане, водата в раната ексудат може бързо да се изпари през кърпа от памучна прежда, в резултат на което раната е лесна за краста, засягайки зарастването на рани, не съответства на теорията за лечение на рани. Калциево-алгинатно влакно Поради отличната си абсорбция на влага и характеристиките на желиране, така че когато се използва като превръзка за рани, може да абсорбира голям брой ракови ексудати и да образуват слой хидрогел, покриващ повърхността на раната, поддържайки влажна и затворена среда. около раната, в съответствие с теорията на лечението на овлажняване на рани, може да съкрати времето за заздравяване на рани, следователно, калциевият алгинат е отличен материал, който се използва широко в новата превръзка на рани.

Приложението на калциевия алгинатен сулфат в обвивката на раната от 20-ти век, приложението на калциеви алгинатни влакна в превръзката за рани, е изследвано от учените през 50-60 г. и те потвърждават чрез експериментални и клинични проучвания, че превръзката с калциев алгинат може да активира макрофагите в гранулирането на рани тъкан, регулира процеса на оздравяване на рани, Освен това, той може да използва своите високи абсорбции на влага и желиращи характеристики, за да повлияе на предаването на вода върху повърхността на раната, създавайки микросреда, благоприятстваща заздравяването на рани, като по този начин има ефект на засилване на зарастването на рани. , Тези характеристики правят превръзка на калциевия алгинат с изключителни предимства в кърменето на хронични и високи ексудативни рани. От 80-те години на ХХ век, превръзката на калциевите алгинатни влакна в Европа и европейските страни е била пазарно ориентирана, широко използвана по целия свят.

Превръзката от рани от калциеви алгинатни влакна от преработката на суровините може да бъде 2 категории: чиста растителна превръзка с калциеви влакна и калциев алгинатен композит за рани.

Калциевият алгинат Комбинираната превръзка на влакната не само синтезира отличните характеристики на калциевия алгинатен фибри с висока абсорбция на влага, отлични циментови свойства, но също така има и функционално подобрение за сложни рани, така че има по-силно въздействие върху сестринското лечение на някои специални рани и допълнително разширява обхвата на приложение на превръзката за рани от калциев алгинат. 4 заключение Калциевото алгинатно влакно се преработва от екстракта от водорасли в океана като суровина, която има висока абсорбция на влага, отлични циментови свойства и антибактериални свойства, и има много уникални свойства, когато се използва като превръзка за рани, и има широка перспектива за развитие в поле на нова превръзка на рани. Въпреки това, що се отнася до текущия производствен процес, влакната на калциевия алгинат също имат недостатъците на слаба преносимост и ниски механични свойства. В момента производството на калциеви алгинатни влакна в Китай е ограничено и цената е по-висока, което ограничава прилагането и популяризирането на калциевите алгинатни влакна в превръзката за рани. Ето защо, как да се разработи нов тип калциев алгинат влакна и функционални калциев алгинат влакна превръзка, разширяване на добива на калциев алгинат влакна и намаляване на цената му, ще бъде прилагането на калциев алгинат влакна превръзка превръзка популяризиране, в Китай и света \ t причината за грижа има положително значение.