Стойност на приложение на алгинатната превръзка при пациенти в напреднала възраст с висок риск от язва под налягане

- Nov 12, 2018-

Раните в налягането са известни също като стрес язви, главно поради дългосрочно налягане, триене, напрежение на срязване на кожата или подкожната тъкан, това местно увреждане при пациенти в напреднала възраст или при дългосрочно привързани пациенти са по-чести. Проучванията показват, че недохранването на тялото на пациента, влажната среда и други фактори, както и появата на рани от налягане, са тясно свързани, докато пациентите в напреднала възраст с намалена функция на тялото, деградацията на функцията на кожната тъкан, така че рискът от рани от налягане е по-висок.

От друга страна, пациентите в напреднала възраст с висок рисков натиск са склонни към вторична инфекция, която може да предизвика септицемия и да представляват по-голяма заплаха за живота им.

Изследователите са използвали алгинатни превръзки в пациенти в напреднала възраст с високи рискови рани и са установили, че алгинатните превръзки могат да подобрят степента на излекуване и да съкратят времето за лечение, което си струва да се популяризира.

Информация & amp; методи

1.1 Обща информация От май 2016 г. до юни 2017 г. общо 52 пациенти с високи рискови рани в болница са разделени на контролна група (26 случая) и група за наблюдение (26 случая) съгласно принципа на просто рандомизирано групиране на компютри, от които 16 случая в контролната група и 10 случая при жени; възраст между 65 ~ 88 岁, средна възраст (73.7 ± 4.4) години: 12 случая на сакрална опашка, 9 случая на бедрена кост, 5 случая на глезена, 20 случая на рани на фаза II, 6 случая на рани от фаза III. В групата за наблюдение 22 случая са били жени, 14 са жени, възрастта е била между 64 ~ 88 години, средна (73.9 ± 4.3) години, поява на рани от натиск: 13 случая на сакрална опашка, 8 случая на тазобедрената става, 5 случая на глезена; 21 случая на рани на фаза II, 5 случая на рани от фаза III. Критерии за включване: Пациентите са язва под налягане; информирано съгласие за проучването. Критерии за изключване: пациенти със сенилна деменция; психически ненормални лица. Няма статистическа разлика в изходните данни между двете групи (p> 0.05) и има сравнимост.

16

1.2 Методи Пациентът се лекува с дебридмент, некротичната тъкан и секретите на раните се отстраняват напълно, а пресните рани се излагат.

Ако пациентът има голяма площ от рани, или повече тъкан от гнойна некроза, трябва да има много дебридмент, ако пациентът има признаци на инфекция на повърхността на заболяването, тъкан на некроза или локална секреция на бактериална култура плюс чувствителност към лекарството, Ако ръбът на раната повърхностна намотка или фиброза, трябва да бъде тъкан резекция, за да помогне на епителната тъкан пълзи. Контролната група претърпява рутинна промяна на превръзката, след дебридмент, влагата се нанася върху раните и след това се покрива превръзката.

Според абсорбцията на абсорбция ситуация, изтичане на ситуацията определя честотата на промяна, ранно дневно заместване на 1 ~ 3 пъти, последната може да бъде 1 ~ 3 дни, за да замени 1 пъти. Групата за наблюдение е използвала алгинатно лечение, след дебридмент, за да използва алгинатна превръзка върху повърхността на раните, ако раните на пациента са дълбоки, подходящото количество алгинат се запълва в центъра на раните, а извън водната колоидна превръзка.

Честотата на промяна в зависимост от абсорбцията разширяване на превръзка, филтрация на филтрация, външната обвивка е замърсена или самостоятелно разхлабване, като решението, трябва да се замени рано 1 път на ден, последната може да бъде 3 - 7d 1 пъти.

1.3 Индикатори за оценка Резултатите от клиничната ефикасност и повърхностното оздравяване на язва са използвани като индекси за оценка в това изследване.

Ефективни критерии: Пациенти с възпаление на язвата от ранички, както и растеж на нова тъкан на свежо месо; Валиден стандарт: повърхността на раните на пациента очевидно е суха, намалена, розова и расте част от гранулиращата тъкан; Невалиден стандарт: Няма промяна в болната повърхност на пациента. Резултатът от оздравяването на повърхността на раната се оценява от мащаба на изтласкване, който включва повърхността, формата на тъканта, количеството на ексудата и т.н., резултатът е 0 ~ 17, колкото по-ниска е оценката, толкова по-идеална е ситуацията за излекуване на повърхността на пациента.

1.4 Статистически анализ

Статистическият анализ на SPSS 22.0 обработва данни, процеса на измерване на данните чрез T тест, преброяване на данните от страничния тест на картата, ако p <0.05, тогава="" предполага,="" че="" сравнението="" на="" данните="" е="" статистически="">

Обсъждане Проучването установи, че възрастните хора са имали по-малка активност, липса на еластичност и релаксация на кожата, изтъняване и свиване на подкожната мастна тъкан, така че кожата е била предразположена към увреждане и е била група с висок риск за рани от налягане. Причините за образуването на тежки рани от натиск са много сложни и тяхната фундаментална намеса е да се укрепи основната грижа едновременно.

В хода на лечението трябва да се обърне внимание на предотвратяването на развитието на рани от натиск и активно да се насърчава заздравяването на раните. В това проучване алгинатните превръзки са били използвани при 36 възрастни пациенти с висок риск от язва под налягане в групата за наблюдение, а общият ефективен процент на групата за наблюдение е 96,15%, което е значително по-високо от това на контролната група. 73.08%, х2 = 5.318, р = 0.021; Резултатите от зарастването на раните са значително по-ниски от тези в контролната група след 7 дни и 14 дни лечение в групата за наблюдение и р <> Алгинатните превръзки се извличат от морски водорасли и това меко, нетъкано влакно съдържа натриева карбоксиметилцелулоза, както и естествени алгинатни калциеви влакна, които могат да осигурят влажна среда за раните, да разтворят некротичната тъкан, да ускорят диференциацията и пролиферацията на тъканните клетки. , създават хипоксично състояние за околната среда на възпалената повърхност и стимулират капилярите на новороденото. На свой ред се повишава растежа на гранулиращата тъкан. От друга страна, алгинатните превръзки могат също така да избягват излагането на периферни нерви, да избягват възпалителни вещества и стимулиране на дехидратацията, така че могат да играят идеален аналгетичен ефект. Съответните изследвания показват, че алгинатната превръзка в състава на калциевия алгинат веднъж в контакт с раната, може да бъде с йонообмен на натриевите йони на пациента, а неразтворимата вода калциев алгинат постепенно ще се преобразува във водноразтворим натриев алгинат, след което вътре в влакното в голямо количество вода и образуват хидрогел, изолирани рани и външния свят, ефективно предотвратява проникването на бактерии, като същевременно намалява вероятността от инфекция. Чрез това проучване открихме, че алгинатната превръзка има добра еластичност и мека консистенция, така че може да намали щетите и триенето на възпалената повърхност, така че е по-полезно за заздравяването на възпалената повърхност.

Гелът може ефективно да предотврати дехидратацията на повърхността на язвата, да доведе до регулиране на физиологичната секреция, така че налягането на пациента да се образува мембранна защитна структура, така че да намали броя на кръвоизливите, просмукването и промяната на лекарството, по-удобно, пациентите са по-склонни да приемат. За да обобщим, в процеса на лечение на пациенти в напреднала възраст с високи рискови рани, алгинатната превръзка може да подобри степента на излекуване и да съкрати времето за лечение, което си струва да се популяризира.